PBP 2015 og GPS

Det burde ikke være nødvendigt at bruge GPS, til at følge ruten på Paris-Brest-Paris, da der skulle være udmærket skilteanvisninger. De brevet jeg køre her hjemme, har jeg altid GPS med, her er det hellere ikke nødvendigt, da der er udmærket rutebeskrivelser og kort. Det er dog mere befriende at have det hele samlet i den lille tekniske dims, end at sidde og flagre med papir. Desuden er en cykel GPS/Computer meget andet end navigering. Jeg kan godt lide, at løbende følge med i hvor jeg er, hvor langt jeg har kørt og med hvilken fart. Og så kigge turen igennem når man er kommet hjem igen.

Heldigvis findes ruten til PBP også til GPS, jeg hentede de 15 “segmenter” på Openrunner, som der er link til på Paris-Brest-Paris The Route.

Da jeg idag ville prøve at lægge en af de hentede ruter ind for at teste, var navnet på selve ruten/bane en smule “kringlet”, dette siger ikke meget:” >–Saint-Cyr-l`”, jeg kunne forstille mig 15 underlige navne….

Ubruglig rutenavn
Ubrugelig rutenavn

…og så vælge den korrekte efter 6-700 kilometer, jeg er næsten sikker på at det ville fejle på et eller andet tidspunkt, selvom min Gamin 800 viser den rute/bane der har startpunktet nærmest, øverst oppe,men da der er steder hvor 2 ruter starter samme sted, kan man jo i et søvnig øjeblik vælge ruten den forkerte. Og hvis man har været nede i Brest, er det jo lidt dumt at køre derned igen 🙂

Dette navn giver mere mening:

Nemt navn
Nemt navn

Samme rute, forskelligt navn:

Samme rute bedre navn på nederste
Samme rute bedre navn på nederste

Så det er med at ændre navnet på de 15 GPX filer, der var 2 måder, jeg kunne gøre det på, ved at åbne filerne og ændre navnet på dem, ikke selve fil navnet, men åbne dem i en teksteditor som Wordpad.

Herunder den originale med det underlige navn :”>–Saint-Cyr-l’École– OR-4085249:PBP2015 Etape 01″ Det er alt for langt til at kunne ses på en Garmin GPS

Redigere selv i Wordpad
Redigere selv i Wordpad

Det kan så ændres til et kortere og mere sigende navn, her: “PBPEtape01”

Navn ændret
Navn ændret

Det kræver dog at man undgår at komme til at fjerne et < eller > /, da filen ellers bliver ubrugelig i GPS.

Så den nemmeste måde, og den jeg benyttede var at uploade ruterne til Ride with GPS og så give dem andet navn der, så nu ligger de alle til fri afbenyttelse her: PBP 2015 Ruterne

Når ruterne er hentet, og hvis man ikke er klar over hvor GPX filen overføres til på Garmin, så håber jeg dette hjælper:

Garmin mappen NewFiles. Internt lager
Garmin mappen NewFiles. Internt lager

Man kan vælge at ligge dem på SD-kortet hvis der er sådan et isat, som regel indeholder det også kortet der navigeres efter, men der er rigelig med plads, og du skal ikke oprette mapper selv, de skulle gerne ligge der

Mappen NewFiles på SD kort
Mappen NewFiles på SD kort

Så når du kigger på din Garmin, under baner skulle det gerne se sådan ud:

Rute på Intern lager og eller SD kort
Rute på Intern lager og eller SD kort

Det kan være du kun kan overføre 2-5 filer af gangen til din Garmin GPS, afhængig af model, og om du har opdateret softwaren. Det vil sige overfør-> tag usb stik ud-> start Garmin->kontrollere under baner, hvilke der er overført->sluk Garmin->usb i-> og start forfra igen indtil alle er under baner. Min Garmin 800 er opdateret, så jeg kunne lægge alle 15 GPX filer ind på 1 gang, så under baner ser det sådan ud, det ligger nu på SD Kortet:

Alle ruterne i uorden
Alle ruterne i uorden

…lige et skærmskud mere:

Alle ruterne. Hvorfor ikke i rækkefølge?
Alle ruterne. Hvorfor ikke i rækkefølge?

Og hvorfor ligger de ikke i rækkefølge, det er meget simpelt, hvis man kigger på kilometer til starten på en rute, lægger Garmin dem , så der hvor der er kortest til, er øverst, og hvis jeg ikke havde givet dem et mere sigende navn, ville der være svært, at se om jeg valgte rigtigt, da start og slut på nogle af ruterne er samme sted.

Jeg kan ligeså godt vise hvordan jeg har sat mine indstillinger under baner, nu hvor vi er igang 🙂 :

Valg under baner
Valg under baner

Virtuel Partner har jeg ikke slået til under de lange Brevet, men hvis den er slået til kan man justere farten op eller ned på “partner”, hvis man har kørt ruten før og bruger den gpx fil, er det den hastighed du skal jagte. Hvis du henter en fil fra en anden er det hans tid, du jagter. Hvis du bruger en gpx fil som ikke er cyklet, som eksempel dem her til PBP, er der automatisk lagt en hastighed ind som svare til en hurtig touring cyklist 19,3 km/t:

Info om rute Genemsnit er brugbart når Virtuel Partner er slået til
Info om rute Genemsnit er brugbart når Virtuel Partner er slået til

Som nævnt kan du ændre dette på din GPS når ruten er igang

Virtuel partner
Virtuel partner

I stedet for km/h kan det være % , der skal – eller +.

Et sidste punkt er lagring af data og hvor lang tur en Garmin kan optage(gemme data). Det sidste først; Garmin siger en omgang på max 180 timer på de fleste af deres cykel gps, så et PBP burde den kunne gemme, hvis du da ikke snupper turen 2 gange i træk. Og der er plads til at gemme en del kørte ruter på det interne lager, en tur på 3-500 kilometer fylder ikke mere end 250 KB og på det interne lager er der plads til omkring 100-110 MB…

Garmin 800 intern lager plads
Garmin 800 intern lager plads

…og hvis du skulle få brug for ekstra plads er det altid muligt at skifte data optagelse over på Sd kortet(hukommelseskort)..

Lagre data på intern lager eller SD kort
Lagre data på intern lager eller SD kort

…hvor du så har omkring 2 GB til rådighed

SD kort med map
SD kort med map

Husk IKKE at slette/formattere SD kortet, hvis det er med “map” for så mister du det.

Alle har en mening om cykel GPS/Computer, min er at det er en super god opfindelse,og hvis man bruger lidt tid på at sætte sig ind hvordan den fungere, er det en fantastisk hjælp. Selvfølgelig kan den “gå i sort”, men ofte er det nok med en reset, uden at der mistes data. Og hvem har ikke prøvet at stå med et vådt og flosset vejkort af papir uden at kunne læse noget som helst, det kan i hvert fald ikke sættes tilbage til fabriksindstillinger :-). Det eneste negative jeg kan komme på er prisen, som jeg syntes er i overkanten.

 

 

Leave a Reply